A bolygóideg (nervus vagus) a leghosszabb paraszimpatikus idegünk. Olyan fontos tevékenységekért felel, mint a légzés, a szívműködés, a vérnyomás és az emésztés szabályozása. A vegetatív (autonóm) idegrendszerhez tartozik, így működése automatikus, ha nem figyelünk rá, akkor is teszi a dolgát, életben maradásunkat szolgálja.

bolygóideg

A bolygóideg az egész felsőtesten végighalad, az agyból kiindulva a torkon át, a mellkason, rekeszizmon keresztül egészen a végbélig.

Míg a szimpatikus idegrendszerhez az üss vagy fuss (flight or fight), addig a paraszimpatikus idegrendszerhez a pihenés és emésztés (rest and digest) folyamatai tartoznak. A bolygóideg által közvetített jelzések fontos szerepet játszanak a pihenésért és lazításért felelős idegsejthálózatok aktiválásában.

Ezért, ha különböző jóga és egyéb gyakorlatok segítségével stimuláljuk ezt az ideget, akkor segítjük magunkat a lenyugvásban, a stresszoldásban. Ez különösen pl. akkor nagyon hasznos, ha beleragadunk egy stresszhelyzetbe, ami folyamatosan fenntartja szervezetünkben a riadókészültséget.

Vagális tónus

A bolygóideg szívre gyakorolt szabályozó hatását jelenti. Ha kellően magas a vagális tónus, akkor könnyebben vissza tudunk rendeződni a stresszes állapotokból. Illetve segít minket abban, hogy hűvösebb fejjel tudjunk részt venni az eseményekben, ne reaktívan, hanem proaktívan / analitikus elmével reagáljunk az eseményekre. Tehát ha pl. valaki olyat tesz, ami nagyon idegesítő a számunkra, akkor nem reagáljuk le túl hevesen és nem leszünk még utána órákig idegesek. Megfelelő választ adunk és pár perc alatt tovább lépünk. De ez kell pl. ahhoz is, hogy a problémáink, kihívásaink ellenére, el tudjunk aludni éjjel az ágyunkban, ahelyett, hogy egész éjjel forgolódnánk. Az alacsony vagális tónus pedig ennek az ellentéte, ha fennáll, sokkal jobban ki vagyunk téve a stressz káros hatásainak.

Bolygóideg gyakorlatok

És most következzen 5 gyakorlat, melyek stimulálják a bolygóideg működését, ezáltal nagyobb ellazulást, kiegyensúlyozottabb testi működést hoznak létre

Hideg víz az arcra

A hideg zuhany egészségmegőrző hatásáról sokat hallani, ugyanakkor a vagális tónus serkentésére is remek módszer. Ha nagyon távol áll tőlünk, akkor az is remek megoldás, ha csak az arcunkat mossuk le hideg vízzel, lehetőleg úgy, hogy a nyakunk oldalát is érje a víz. Ha hirtelen hideg víz éri az arcunkat, ezzel közvetett módon ingereljük a bolygóideget, aminek hatására lelassul a szívünk. Ne csak a reggeli rutinunk legyen az arcmosás, hanem az estié is, mégpedig hideg vízzel. De napközben is, ha túl sok a gond és a feszültség, és van rá lehetőségünk, csapjunk hideg vizet az arcunkhoz.

Nyakgyakorlat

Mivel a bolygóideg a nyak két oldalán is végighalad, ezért minden olyan nyakgyakorlat, ami oldalirányba dönti a fejet, masszírozza és nyomás alá helyezi az ideget.

Némi bemelegítést követően engedd a fejedet a jobb vállra, a jobb tenyér a bal fülön pihen (ne nyomd lefelé a fejed). Engedd, hogy lassan, ahogy ellazulnak az izmok, a bal fül és bal váll távolodjon egymástól. A tekinteteddel nézz fölfelé a plafon irányába. Maradj így fél percig, majd nyújtózz fölfele középen a fejtetőddel és végezd el a másik oldalon is ugyanígy.

Rekeszizomlégzés

A rekeszizomlégzés csodafegyver, bármikor végezhető, a nap bármely szakaszában, bármilyen helyzetben. A lényeg, hogy tudatosítsuk a rekeszizom mozgását, a törzs tágulását, szűkülését. A rekeszizom mozgása finom masszázst ad a vagus idegnek, ezzel emelve a vagális tónust. Bővebben a rekeszizomlégzésről >>

A kilégzés nyújtása

Ha belélegzünk gyorsul a szívverésünk, ha kilélegzünk lassul. A légzés a bolygóideg révén szállított jelzésekkel hat agyunk szabályozó működésére. Egyrészt a lassú légzés, másrészt a kilégzés nyújtása is aktiválja a bolygóideget és a paraszimpatikus irányítás felé tolja el az agyműködést. Belégzés közben számoljunk 5-ig, kilégzés közben 7-ig. Ismételjük 4-5 légzési cikluson keresztül. Ez a gyakorlat is bármikor végezhető, amikor szükségünk van egy kis nyugalomra.

Brammari (Zümmögő méh légzés)

Mivel a bolygóideg a torok két oldalán fut lefelé, a hosszan elnyújtott „mmmm” hang nemcsak a hangszálakat rezegteti, hanem az ideget is. Üljünk kényelmesen. Miközben zengetjük az m hangot, a fülünket is befoghatjuk, így még jobban érezhetjük a hatását. Végezzünk 3 kört.

Az első kivételével a stresszoldó jógaórákon is megjelennek ezek a bolygóideg gyakorlatok. A hatha jóga rendszere teljes egészében segíti a paraszimpatikus átkapcsolást, pl. a légzés tudatosítása már önmagában lassítja, mélyíti a légzést. Nagyon sok ászana, amiben részt vesz a felsőtest (nyújtások, oldalirányú döntések, csavarások), a bolygóideg számára ingerként hatnak és segítik a vagális tónus, vagyis a stresszel szembeni ellenálló képességünk növelését.

Források: itt, itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.