Az egyensúlyozó ászanák a kisagyat fejlesztik, amely a test mozgásának koordinációját adja. Legtöbben, még ha nincsenek is tisztában vele, koordinálatlanok mozdulataikban, ezért a testnek folyamatosan kompenzálnia kell az egyensúly hiányát, hogy elkerülje az elesést, vagy a tárgyakba ütközést. Ez nem csak sok energiát igényel, hanem feszültséget is okoz. Az egyensúlyozó pózok a tudattalan mozdulatokat lecsillapítva fizikai egyensúlyhoz vezetnek. Az egyensúly pedig szabaddá tesz, kihasználja a gravitáció erejét, azáltal, hogy rátámaszkodik és nem nekifeszül. Így sok energiát megőrizhetünk, a mozgás pedig kecsessé, könnyeddé válik.

Ezek a gyakorlatok a fizikai mellett a mentális egyensúlyhoz is, valamint érettebb életszemlélethez vezetnek. A kellően mély, csendes, kiegyensúlyozott légzés elengedhetetlen feltétele annak, hogy egyensúlyi helyzetbe kerüljünk, miközben az elménk is lecsendesedik, vagyis fizikai és mentális szinten is egy harmonikus állapotot hozzunk létre magunkban.

Az egyensúlyozó pózok remekül fejlesztik a koncentrációt, kiegyensúlyozzák az idegrendszert, a stressz és a szorongás csökkentésének hatékony eszközei.

Az egyensúlyozó pózokban egy kibillent helyzetből indulunk, csak az egyik oldalunkra támaszkodva, egy lábon állva, és ebben a kibillentségben kell megtalálnunk azt a nyugalmat, biztonságot, amire támaszkodhatunk.

Ezt átültetve a mindennapokra, egy olyan emelkedett, szemlélődő alapállást erősíthetünk meg magunkban, amely abban segít, hogy a ránk zúduló események ne sodorjanak magukkal.

Általában véve az erőt, stabilitást és nyugalmat biztosító ászanák különösen a vatásoknak jók, akiknek leginkább van szükségük arra, hogy a nyugalmat és egyensúlyt fejlesszék magukban. Pittásoknak arra kell ügyelniük, hogy a koncentrációt ne vigyék túlzásba, ne feszüljenek bele a végrehajtásba.

Az egyensúlyozó ászanák közül néhány: fa állás (vriksászana), sas póz (garudászana), félhold


Fa póz (vriksászana)

A fa póz az egyik legismertebb, legnépszerűbb egyensúlyozó póz.

fa2

Mindenképp stabil alapon végezd, ha vastagabb szőnyegen állsz, és nehezen megy a gyakorlat akkor érdemes inkább mellé állni.

Egyenesállásból (tádászana) indulunk. Jobb lábad rögzítsd a talajon, a balt pedig emeld fel. Találd meg a neki megfelelő pozíciót. Lehet lábujjakkal a talajon, a lábszárhoz érintve, vagy a belső combnál. Arra ügyelj, hogy a térd ízületét, talpaddal semmiképp ne nyomd kifelé, ill. hogy a jobb csípőd ne „follyon ki” jobbra, tartsd bent.

Tenyereidet érintsd össze a mellkas előtt, namaszkar mudrába. Most vidd a figyelmed a légzésedre és amennyire csak tudod, csendesítsd le. Találj egy pontot magad előtt a talajon, vagy a szembe falon és rögzítsd a tekintetedet. Ez ne legyen egy feszült koncentráció. Amikor úgy érzed, hogy készen állsz, kezdd el emelni a karod a fej fölé és nyújtózz velük a plafon irányába. Egy következő kilégzéssel engedd le a karokat, majd a lábad és végezd el a másik oldalon is.

Végezheted néhány másodpercig, később néhány percig, fokozatosan építkezve.

Jótékony hatások:

 • Nyugtatja az elmét és a gondolkodási folyamatokat
 • Erőt és kiegyensúlyozottságot ad, növeli a biztonságérzetet
 • Erősíti az alsó végtagokat és tonizálja a gerincet
 • Kiterjeszti a bordakosarat és növeli a tüdő kapacitást
 • Felszabadítja a rossz tartás miatt nyomás alá helyezett bordakosarat

Sas póz (garudászana)

Kiindulóhelyzet: tádászana (egyenes állás)

garuda1

A jobb lábad enyhén hajlítsd be, a másikat pedig csavard köré. Amikor megtaláltad benne a stabilitást, nyújtózz fölfelé mindkét karral, majd először hajlítsd derékszögbe először a balt, majd rá a jobb kart. (Tehát ellentétes kar legyen felül.) A kijövetelnél bontsd ki a karjaid, lábaid és egyenes állásban szemléld a gyakorlat hatásait. Ismételd meg a másik lábbal-karral is, 2-3 körben.

Jótékony hatások:

 • javítja az egyensúlyérzéket
 • feloldja a váll és a bokák ízületi merevségeit
 • oldja a szorongásokat

Félhold (ardha csandrászana)

rsz img 20200809 210516 1

Kiindulóhelyzet: sarokülés. Tedd le a tenyereket macska pózba, majd lépj előre, amennyire csak tudsz, a bal lábaddal. Emelkedj fel és érintsd össze a tenyereket a mellkas előtt. Találd meg az egyensúlyodat, majd belégzéssel nyújtózz felfele, a plafon irányába. A medencédet engedd lefele süllyedni, a gerinceddel és a karokkal viszont nyújtózz felfele. Érezd, hogy nagyobbak lettek a terek a csigolyák közt. Megtartva ezeket a tereket, engedd hátra a törzsedet, fejedet, a karokkal pedig nyújtózz folyamatosan fölfele és hátra. Rövid ideig tartsd csak ki a pózt, majd gyere vissza függőleges helyzetbe a törzseddel és engedd le a karjaidat, ülj vissza sarokülésbe. Ismételd meg a jobb lábbal is előre lépve a gyakorlatot.

Jótékony hatások:

 • fejleszti az egyensúlyérzéket
 • megnyújtja a test elülső részét
 • megnyújtja a bordakosarat, tüdőt, mélyíti a légzést
 • csendesíti az elmét

Forrás: Swami Satyananda Saraswati: Ászana Pránájáma Mudrá Bandha, Dr, Indu Arora: Yoga, Mireisz László: Jógama


Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.