A váltott orrlyukú légzés igazi csodafegyver. Különösen ajánlott szellemi munkát végzők számára, mivel rendkívül jó hatással van az agyműködésre, idegrendszerre egyszerre nyugtatja és frissíti azt.

A nadi jelentése csatorna, a sodhana jelentése pedig tisztítás. Vagyis a nadi sodhanam egy erőteljes tisztító gyakorlat, amely mind a 72 000 nádit (testünk finomabb csatornáit) tisztítja. A nádik tisztasága, átjárhatósága pedig a fizikai és mentális jóllétünkre is kihat.

Melyik nyitottabb?

Ha jobban megfigyeljük, akkor azt tapasztalhatjuk légzés közben, hogy a jobb és a bal orrnyílásunk nem egyformán nyitott. Van, amikor a jobb és van, amikor a bal orrnyílás aktívabb. Normál esetben három óránként váltják egymást, oly módon, hogy a passzívabb orrnyílás orrnyálkahártyája enyhén megduzzad, ezzel elzárva a levegő útját.

A bal agyféltekénk, ami testünk jobb oldalát irányítja (jobb orrnyílás aktív), elsősorban a logikus gondolkodásért, analizálásért, verbális és matematikai funkciókért felel. Az időben egymás után következő ok és okozat elve alapján működik. Ez a férfi oldalunk, amely világos, erős, meleg és a nappalhoz kapcsolható. Ősi képeken a Nappal szimbolizálják. Testi szinten ide tartozik az aktívabb belső anyagcsere, a hő, az emésztés, az ürítés, a fizikai mozgás, a külső viselkedés dominánsabb, férfiasabb. Ilyenkor könnyebb hatékonyan és gyakorlatiasan tevékenykedni a világban. Színe a piros. Ehhez tartozik a jobb oldali fő nádi csatorna a Pingala.

A jobb agyfélteke, ami a bal oldalunkat irányítja (bal orrnyílás aktív), sokkal inkább holisztikus természetű. Ide tartoznak a térbeli orientációhoz való készségeink, az ismerős helyek és emberek felismerése, a művészi készségeink. Nem logikusan, analitikus módon, hanem több impulzust egységesítve, egy adott helyzetet egészében értékel. Ez a női, befogadó oldalunk, sötét, titokzatos, hűvös és az éjszakához rendelhető. A Hold szimbolizálja. Ennek köszönhetően beindulnak a passzívabb funkciók, az elme és a test nyugalmi periódusai, a hűsítő, regeneráló folyamatok. Színe a kék, és ide pedig a bal oldali fő nádi csatorna tartozik, ami az Ida.

A jóga gyakorlataival tudatosan szabályozhatjuk ezt az áramlást, attól függően épp melyikre van szükségünk. (De légzőgyakorlat nélkül is befolyásolhatjuk az orrnyílásokat, azzal, ha az egyik oldalunkra fekszünk. Este, különösen ha melegünk is van, a jobb oldalunkra érdemes feküdni, ezzel a bal orrnyílás fog aktiválódni, ezzel együtt pedig beindulnak a hűsítő, nyugtató folyamatok. Ebéd után viszont, ha valaki csendes pihenőzni szeretne, akkor pedig a bal oldalra érdemes feküdni, hogy a jobb oldalunk aktiválódjon, ami az emésztéshez szükséges.)

Ugyanakkor azt is megfigyelték, hogy a ritmikus ciklus és a kiegyensúlyozott áramlás szükséges a szervezet egészséges működéséhez. Ha az egyik orrnyílás jóval tovább aktív, mint a másik, akkor a háttérben valamilyen probléma áll fenn, valamilyen kibillenésre hívja fel a figyelmet.

Hogyan végezd?

Magának a nadi sodhanam gyakorlatnak számos verziója létezik. A nap bármely szakában végezhető. Itt most egy verzió leírása következik.

Helyezkedj kényelmes ülőhelyzetbe (ülőpárnára, vagy székre). A gerinc legyen éber, emelkedett, mellkas nyitott. Vállak, combtövek lazák.

visnu mudra
Visnu mudra

Jobb kéz (ill. bal kezeseknél a bal) Visnu mudrában, amikor is a mutató és középső ujj be van hajlítva. Az orrjáratokat pedig a hüvelyk és gyűrűs ujjal szabályozzuk.

 • Alakítsd ki a jóleső, nyugodt rekeszizomlégzést.
 • Figyeld meg, melyik orrnyílásod nyitottabb. Ha ez nehezen megy, akkor helyezd a mutatóujjad az orrnyílásokhoz és figyeld melyik orrnyílásból áramlik ki aktívabban a levegő.
 • Ha mondjuk a bal orrnyílás nyitottabb, akkor lélegezz ki a bal orrnyíláson (0. kilégzés), majd balon be, jobbon ki, jobbon be, balon ki. Ez volt egy kör.
 • Majd újra balon be, jobbon ki, jobbon be, balon ki. Tehét a lényeg az, hogy az aktívabb orrnyílással kezdd el a gyakorlatot, és az utolsó kilégzés is ezen történjen.
 • Végezz belőle minimum 5-10 kört.
 • Végül lélegezz mindkét orrnyíláson keresztül és szemléld, hogyan változott a légzésed.

Amire figyelj gyakorlás közben:

 • Ne legyen súrlódás a légzésedben, annyira finomítsd, hogy ne legyen hangja
 • Legyen áramló, szünetmentes a légzésed
 • A fejed ne dőljön el egyik irányba se
 • A tartásod ne essen össze
 • A hajlított karod helyezd a mellkasodra, hogy ne fáradjon el
 • Akkor jó a gyakorlat, ha teljesen egyenletesen, hangtalanul lélegzel mindkét orrnyíláson és idővel anélkül mélyül a légzésed, hogy ezt erőltetnéd.

Jótékony hatások:

Fizikai szinten:

 • Növeli az életerőt
 • Megnyugtatja az idegrendszert
 • Növeli a tüdő kapacitást, javítja az egész test oxigénellátását
 • Hatékonyan eltávolítja a szén-dioxidot, megtisztítja a vért a méreganyagoktól
 • A vegetatív idegrendszer működését kiegyensúlyozza
 • Jelentősen javítja a légzés minőségét

Mentális szinten:

 • Az elmét nyugodttá és higgadttá teszi
 • Csökkenti a stressz és a szorongás szintjét
 • Javítja a memóriát, segít eloszlatni a tudattalan nemkívánatos, zavaró hatásait

Pránikus szinten:

 • Oldja a finomabb testekben lévő blokkokat, tisztítja a nádikat
 • A sattva gunát növeli

Mikor ne végezd?

Megfázás, láz, szédülés, emésztési zavarok

A nadi sodhanam technikát könnyen össze lehet keverni az anuloma-viloma gyakorlattal, hiszen mind a kettő váltott orrlyukú légzés. Azonban míg az előbbi ászana előkészítő-tisztító, az utóbbi meditációs előkészítő gyakorlat.

Forrás: Dr. Indu Arora: Shat Kryas; Szvámí Ráma: Meditáció; Szvámí Ráma, Rudolph Ballentine, Szvámí Adzsaja: Jóga és pszichoterápia


Ez is érdekelhet

https://csaknyugi.hu/mentalis-egyensuly/9-alapigazsag-a-legzesrol/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük