A testtartásunkra való odafigyelés, a gerincünk erősítése nemcsak azért fontos, hogy jobb legyen a közérzetünk, magabiztosabbnak érezzük magunkat, hanem élettani, energetikai szinten is nagy jelentősége van. Pusztán azzal, hogy a tartásunkat rendezzük, sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért. Ha rossz a tartás, akkor akadályozott a tápanyagok és az energia áramlása, keringése a testben, míg a mérgek és salakanyagok felszaporodása fokozódik. 

  1. Az emésztést nézve a helytelen tartás egyik következménye, hogy az agni, az emésztő tűz csökken. A hasi tér nyomás alá kerül, szűkül, áramlásai elzáródnak. Ha az agni kevés, az emésztés zavart szenved.

2. Ha a mellkas, és a hát felső részén tapasztalható a tartás romlása, akkor a prána vayu sérül, ami étvágytalansághoz, vagy egészségtelen ételek megkívánásához vezet.

3. Ha a hát középső részének tartása romlik, akkor a vékonybél működése szenved zavart, aminek felszívódási zavarok lesznek a következményei.

4. Ha pedig az alsó háti szakasz torlódik, az a vastagbélre gyakorol olyan nyomást, ami az egészséges perisztaltikát nehezíti, emiatt székrekedés, gázosodás, ill. a salakok felszaporodása jelentkezik.

5. A rossz tartás azonban a tüdők működését is gyengíti. Ennek köszönhetően nyálka és pangó levegő képződik a tüdőkben, ami kedvez a fertőzéseknek és allergiáknak, gyengítve az immunrendszert.

6. A prána test szintjén a tartási rendellenességek a felfelé irányuló prána, az udána áramlását blokkolják, ami segíti bennünk a felfelé irányultságot, fizikai és átvitt értelemben is, hogy bátran kihúzzuk magunkat, felszabadultnak, boldognak és növekedésre nyitottan érezzük magunkat.

7. Ha az apána sérül (ami a vastagbélhez és a kiválasztó szervekhez kapcsolódik), ami lefelé és kifelé áramló energia, akkor elnehezültség, tompaság, letargikus, deprimált érzések, enerváltság lesz a hangsúlyos életérzés.

8. A rossz tartás többnyire érinti a nyak helyzetét is. A nyak pedig egy igen fontos átjáró a fej és a test többi része között. Ha a nyakban feszültségek, blokkok vannak, akkor romlik a keringés, az agy vérellátása, ami fejfájásokhoz, ill. az agy teljesítményének csökkenéséhez vezet.

9. A doshak (ártó energiák szerinti alkati besorolások) szintjén a helytelen tartás elsősorban a vata (szél) doshát szaporítja fel, ami a csontokban és az ízületekben hidegként és szárazságként halmozódik fel, majd idegi problémákat: remegést, álmatlanságot, szorongást okoz. Az ászanák gyakorlása közben a fellazított ízületeken keresztül a vata dosha felszabadul, ürül, így javítva a közérzetet.

A jógában a gerinc helyzete, egészsége kulcsfontosságú, hiszen nem csak a fizikai testre, hanem a pránikus, ill. közvetve a finomabb szintekre is hatással van és fordítva.

A tartásunk tehát megmutatja, hogyan érezzük, tartjuk éppen magunkat terheink súlya alatt. Minél stresszesebbek vagyunk, annál inkább hajlamosak vagyunk a rossz tartásra, amitől még inkább enerváltak leszünk, azt érezve, hogy nem tudunk megbirkózni a kihívásainkkal és ezzel létre is jön az ördögi kör. Amikor stresszoldó jógát gyakorlunk, kiemelt hangsúlyt fektetünk arra, hogy felszabadítsuk gerincünket és egész felsőtestünket a feszültségek, nyomás alól, ami segíti a helyes testtartás fenntartását és látványosan javítja közérzetünket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.